Reiki algemeen

De vijf leefregels van Usui

Usui heeft in zijn systeem de 5 reiki leefregels geïntroduceerd. Dat heeft hij om diverse redenen gedaan. We kunnen het hem niet meer vragen waarom, maar ik heb zo’n vermoeden waarom.

Usui had veel respect voor de Mei Keizer. Hij gebruikte zijn poëzie om zijn eigen leerlingen wat over het leven te leren. Zoiets doen we tegenwoordig nog steeds. We vertellen onze kinderen verhalen om ze wat over het leven bij te brengen. Via poëzie en verhalen gaat dit het beste, omdat je als lezer je gaat inleven in die verhalen en ze zo ervaart. Je leeft mee en leert dan ook mee. Fictie spreekt immers het gevoel aan.

Bij poëzie denk je na wat er staat. Je zoekt naar andere betekenissen, je probeert een gedicht te ontrafelen. En terwijl je aan het nadenken (contempleren) bent, verandert je bewustzijn een beetje. Het wordt ruimer, je krijgt inzichten etc. Daarom gebruiken ze bij Zen raadselachtige Koans, zoals de beroemde “Wat voor geluid maakt 1 klappende hand?”. Zo gebruik je de leefregels ook. Het is namelijk niet voor niets een gedicht van de Mei keizer.

Deze 5 regels symboliseren ook heelheid, volledigheid. Het getal 5 is in de Chinese filosofie het getal van het midden. Getal 1 is eenheid. Getal 2 is dualiteit, yin yang, goddelijke symmetrie etc. Vandaar dat er maar 5 regels zijn.

De regels klakkeloos navolgen heeft geen zin. Je wordt er geen beter mens door, maar een schijnheilige, omdat je er niks van leert. Je leert pas als je nadenkt bij wat je doet. Dus als je boos bent, moet je nadenken waarom je boos bent. Als je je zorgen maakt, moet je nadenken waarom je je zorgen maakt. Etc.

De regels vormen een mooie basis om een betere versie van jezelf te worden. Je kunt ze makkelijk aanvullen met je eigen regels. In mijn systeem heb ik de reiki leefregels aangevuld met de volgende regels:
– Wees eerlijk
– Ga uitdagingen aan
– Neem alleen wat je is gegeven
– Wees gul
– Wees niet lui
– Richt je op jezelf en bemoei je niet met anderen
– Respecteer al het leven
– Alle lessen zijn nu en alle heling is nu

Dus als ik de behoefte krijg om te liegen, vraag ik mezelf af waarom ik dat doe. Als ik er achter kom waarom ik dat gevoel heb en er wat mee doe, dan ben ik een stapje verder om een betere versie van mezelf te worden. Zo kun je al die regels gebruiken. Het leven is immers een speurtocht naar de beste versie van jezelf.

Namasté

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *