Algemeen

De HEEL-methode

Als je wel eens boeken leest over meditatie dan ben je vast wel eens de RAIN-methode tegengekomen. De RAIN-methode gebruik je als je problemen tegenkomt tijdens het mediteren en/of in het gewone leven.

De R staat voor recognition, de A staat voor acceptance, de I voor investigation en de N voor non-attachment. Ik heb twee problemen met deze methode. Ik heb het ten eerste ooit gelezen in een Nederlands boek, maar de vertaler heeft niet de moeite genomen om er een Nederlandse vertaling van te maken. Ten tweede vind ik het woord best wel negatief. Veel mensen hebben bij regen niet echt een positief beeld (tenzij je een kind bent of je vrije kind koestert, dan geniet je van de regen).

Ik heb dit acroniem vertaald naar het Nederlands. Eerlijk gezegd vind ik ‘m nu veel mooier. De weg naar HEELheid gaat via het overwinnen van obstakels. Dus HEEL. Herkennen, Erkennen, Exploreren (onderzoeken) en Loslaten.

Je kunt meteen aan de slag, want je zult vast wel ergens een probleem hebben, vermoed ik 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *