Algemeen

Luidop praten (in jezelf)

Ik geef het toe: ik ben gek, niet normaal, gestoord, mesjogge, idioot, een DWAAS. Want ik praat in mezelf. Ik doe dat niet af en toe. Nee, ik doe dat dagelijks. Wat ik ook doe, is mezelf uitschelden als iets niet goed gaat. Ik scheld mezelf verrot en wens mezelf de kankertyfus (als het echt heel fout is). Dus ik ben niet normaal. Praten in jezelf hoort niet namelijk niet.

Fout. Het is heel normaal om in jezelf te praten. Het is ook normaal om jezelf verrot te schelden. Het betekent namelijk dat je morele kompas goed werkt en dat je (godverdomme) nadenkt. Om superlatieven te gebruiken: als je in jezelf praat, ben je gewoon geniaal! Een Einstein! Ze zeggen wel eens dat genialiteit grenst aan waanzin. Het ligt heel dicht bij elkaar, maar zolang je nog weet dat je op aarde leeft en niet als een ufopiloot in de Derde Dal Universum, ben je gewoon normaal. Helaas voor de mensen die graag anders willen zijn… Die vlieger gaat niet op. Je bent doodnormaal.

In 2015 heeft er een artikel in de Quarterly Journal of Experimental Psychology gestaan, over een experiment met twee groepen mensen. De ene groep moest een artikel zoeken in een supermarkt. Ze moesten dat in stilte doen. De andere groep moest bij het zoeken naar dat artikel luidop praten en artikelen benoemen die ze zagen. De luidoppraters vonden het artikel het snelst.

Om baat te hebben bij het luidop benoemen van een bepaald voorwerp moet je echter wel weten wat het is en hoe het eruit ziet, anders breng je jezelf alleen maar meer in verwarring. Als je wel weet hoe een bepaald voorwerp eruit ziet, activeer je een bepaald deel van je hersenen die je helpt bij het zoeken. Daarnaast helpt luidop tegen jezelf praten ook bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het helpt je gedachten te ordenen en bekijken wat echt belangrijk is en beslissingen nemen. Bovendien helpt tegen jezelf praten je ook bij het bereiken van je doelen. Door luidop doelen uit te spreken ben je beter gefocust, heb je je emoties beter in de hand en word je minder snel afgeleid. Niets dan voordelen, dus.

Ik dacht vroeger dat het niet hoorde om in jezelf te praten. Dat je dan eigenlijk gek was, maar het tegengestelde is dus waar. Je houdt jezelf alleen maar tegen als je jezelf verbied om in jezelf te praten. Niet doen dus. Gewoon lekker hele gesprekken met jezelf voeren, dan krijg je allerlei inzichten.

Bron: https://www.ggznieuws.nl/…/wie-tegen-zichzelf-praat-is-nie…/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *