Algemeen

Bevecht je verslavingen

We hebben allemaal zo onze verslavingen. Ons brein en lichaam houden nu eenmaal van dingen die telkens terug komen en van stofjes die ons “belonen”. We vinden het lekker. Maar wat lekker is, is niet altijd goed.

Ik heb in mijn leven al verschillende milde verslavingen overwonnen. Zo ben ik computer- en gameverslaafd geweest. Die verslavingen heb ik niet bewust bevochten, maar zijn automagisch verdwenen.

Mijn grootste verslaving, het roken van tabak, heb ik wel bewust bevochten. Het was een hele klus, maar ik heb het wel gedaan. Hoe? Door gewoon niet meer te roken en te gaan voelen wat het met me deed. Toen ik de voordelen ging voelen, kon ik het volhouden. Het duurde alleen even voordat ik de voordelen van niet-roken voelde. Roken is voor mij ook een hardnekkige verslaving, want soms kan ik er in terug vallen. Waarom ik dat doe, heeft weer met wat andere patronen in mezelf te maken

Bewust een verslaving te lijf gaan, levert voordelen op. Als eerste natuurlijk dat je niet meer de slaaf bent van een bepaalt goedje. Het levert ook eigen inzicht op. Je leert je eigen verslavingsmechanisme kennen. Je leert hoe bij jou bepaalde patronen erin kunnen slijpen en hoe je die er ook weer uit kunt slijpen. Het werkt echt bevrijdend als je jezelf afhelpt van een vlees-, kaas-, suiker- of zoutverslaving.

Momenteel bevecht ik mijn koffieverslaving. Terwijl ik dit zit te tikken, drink ik geen koffie, maar een lekker kopje mannenthee van Yogi Tea. Ojee, als ik daar maar niet verslaafd aan word. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *